Followers

Thursday, April 17, 2014

Kisah pakwe dan makwe

Satu hari pakwe makwe duduk borak2...
Cerita macam2...
Sambil borak pakwe duk belek2 nset si makwe...
Tengok utube adalh kegemaran pakwe...
Pastu pakwe belek lagi...
Bukak folder lagu...
Bukak folder video...
Sampailah akhirnya pakwe bukak folder gambar2 makwe...
Tengok satu2 gambar...
Segala gambar termasuklah gambar zaman2 dulu si makwe yang masih disimpan...
Makwe kat sebelah duk perhatikan je muka si pakwe kot2 ade perubahan...
Macam biasa je...
Part huduh makwe dikata huduh...
Part comel dipuji comel...
Sambung borak macam biasa...
Riak wajah pakwe tetap tenang hepi macam biase...

Akhirnya makwe tak puas hati...
Makwe tanya kat pakwe...
Tak nak cakap pape?
Tak nak marah?
Tak nak delete?

Ngan tersenyum pakwe pun cakap...
pakwe xde pape nak cakap...
Makwe mane boleh kena marah...
Nanti kalau pakwe delete...
Pakwe kata confirm makwe demam...

Speechless lah makwe...

Eeerrrrrrrrr....

Wednesday, April 16, 2014

Gambar ngeri kemalangan

Kowang biasa tak terjumpa gambar-gambar or klip-klip kemalangan ngan keadaan mangsa-mangsa yang sangat3 kritikal??? Waaaa
Panjangkan soalan amy...ok balik semuka pada soalan...
Pernah ke tidak?kalau pernah apelah perasaan kowang?

Pagi tadi amy dapat 1 gambar wasap dari sorang kenalan...
Gambar pakcik yang kemalangan kat temerloh ney jugak hujung minggu baru ney...
Kes kemalangan 2 memang amy taw coz da heboh sangat...
Amy x sangka pagi ney ade orang baik hati nak bagi amy tengok...
Marahnye la amy rasa dengan si penghantar gambar 2...
Sepintas lalu je amy tengok waktu bukak wasap 2...
amy tak sanggup...amy tak pernah sanggup tengok benda2 macam 2...
Lagi pun pakcik 2 dah xde kan...
Jangan lah sebarkan lagi...

pada amy la kan...
perbuatan mengupload, menyebarkan benda2 ney sume...
TAK PATUT SESANGAT...
tak kisah la kan kononnye niat baik sambil letak caption pada gambar 2  berhati2 di jalanraya or sekadar nk bagitaw kat jalan bla3 ney ade xcident jalan sesak...
papppp...
die letak pic mangsa lam keadaan yang sangat2 ngeri, tputus sana, tputus sini, pecah sana, pecah sini...
Perlu ke buat macam 2?

Janganlah...
Stop lah buat keje camtu...
Awak nampak xcident...
Awak p tengok dekat2...
Awak amek gambar mangsa...
Then awak upload kan kat fb...
Awak share kn kat wasap...
Kat wechat bagai...
Konon2nye ape?
Nak semua orang nampak awak lah yang dapat khabar kan berita paling pantas?
Macam tu?

Lepastu ramai pulang tukang share...
Tukang like...
Maka bertaburan merata2 gambar2 mangsa yang ngeri2 2 kat laman2 orang lain...
Semua orang dapat tengok...
Kowang rasa patut ke macam 2?
Patut ke gambar2 macam 2 jadi tatapan semua orang...
Tak rasa kesian kat mangsa?
Tak rasa kesian kat keluarga mangsa?
Tak fikir ape perasaan  keluarga mangsa bila jumpa gambar macam
2?
Agak2 dieowang rasa hepi ke?

Tolonglah jangan buat macam 2...
Ade banyak lagi kan cara kita nk tunjuk kan rasa simpati kita...
Boleh je kita nak bagitaw info kemalangan bagai kat kawan2 kita...
tanpa menyebarkan gambar-gambar...

Tapi ade jugak kot yang amy perhati suka tengok gambar-gambar macam ney...
Bila ade sorang bagi info kemalangan...
Eh ade jugak pengkomen yang xde segan silu mintak upload gambar mangsa...
Motiffffff???
Itulah manusia...
Tak kena kat batang hidung sendiri x tahu...
Bila dah terkena, baru ada akal...

Tolonglah...
Hentikan lah buat benda macam ney...
X datangkan faedah pun untuk kita amy rasa...
Lagi pun tak semua orang suka dengan gambar2 macam 2...
Cukuplah kita rasa simpati...
Kalau sedara sesama islam kite...
Sedekahkan al-fatihah...
Mintak yg baik pada Allah untuk mereka...

Bolehkan???

Tuesday, April 15, 2014

Senyumlah amy

Alkisahnya amy keluar dengan pakwe amy a.k.a encek somi itu...
Dalam perjalanan balik, time pakwe ney tengah drive...
Tetibe dengan tak semena-mena ada satu kete dari lorong sebelah pintas kat depan macam tu je...
law tak sempat brek confirm dah bercium ngn kete depan...
Yang pasti si pelaku(driver kete depan) itu perempuan...
Maka bermulah episod bebelan seorang pakwe kat sebelah amy...

bagai2 ayat bebelan kuo dari mulut die...
Tapi part yang paling amy masuk lam kepala hati jantung yang ney lah...

Katenye..."ha camney la pempuan bawak kete...ikut suke je...x pandang kiri kanan, melulu je...ada longkang sondol, ada lubang sondol, ada busut pun sondol..."

ok bab sondol2 2 memang amy sentap...sebab yang sondol 2 amy taw sangat memang tuju kat amy...
amboi sangat pakwe ney rupenye kalau biar kan die membebel...
Kecik beso je amy tengok dia time 2...

Dah abes bebel tetibe die tergelak tak hengat...
pastu boleh tanya amy balik terasa ke tak..
Amy kat sebelah tak taw nak jawab ape...
hilang kata-kata sangat...
Pasal sebelum ney amy ingat amy je yang pandai bebel...
Rupe-rupenye...
pakwe ney lagi terer...
Acane 2...


 

~c0l0uRs 0F l!fe~ Copyright © 2011 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by