Wednesday, April 13, 2016

STROK HABA KUCING

assalamualaikum...

selamat pagi...

pagi ni kami nak share ngn awak semua perihal strok haba...tapi ini bukan strok haba pada manusia...kami nak kabo kesah kucing...tuan kucing take note aa...

kami mula dengan cerita kucing kami...tiga empat hari lepas...kami ngan family kami perasan yang cik Sophie lain macam perangainya...
dia jadi tak aktif...minum takmo...makan x lalu...pastu duk tercungap-cungap macam nak muntah...
sume pun dah pakat risau...ingat dia demam ke ape ke kan...
moyok je cik Sophie kami...

dalam duk berkira-kira nak bawak dia p vet tetiba kami terjumpa pasal strok haba kucing ni...
tengok pada komen-komen ramai owner kucing dah kehilangan kucing depa pasal strok haba ni...
yela panas kan...
kelmarin suhu kat temerloh dah cecah 41 darjah celcius dah...

kami kalut tengok dua tiga simptom strok haba kucing dah ada pada cik Sophie kami...
terus tanya owner QuAmie Pets Shop camne nak buat...
pastu dapat la beberapa tips...

1) basahkan kain n tekap kan kat tapak kaki n kelangkang kucing korang...(kami siap balut lagi badan cik Sophie ngan kain lembab...

2) kalau kucing takmo minum air...paksa dia bagi minum...kami pancut je air kat mulut Sophie pakai syringe...tapi pancut slow je taw...tercekik kucing korang nanti law pancut laju-laju

3) mandikan kucing korang...nak-nak lagi yang bulu tebal tu... (kami spray2 je)

ni amy ada attach kan sekali simptom strok haba kucing...
korang peratikan la taw kucing korang...
depa x pandai cakap kalau depa panas ke rimas ke...
takut nanti tengok dah kejung...
hmmm...
mintak di jauhkan...

diri korang n anak-anak pun jaga sama taw...
jangan duk jemur sangat...
air masak jangan tinggal...
ok korang...
ni dulu untuk pagi ni...

tata